Muutoksia katujen talvikunnossa pitoon tulossa: aurauskalusto liikkeelle myöhemmin

Lumen aurausta Rautatienkadulla Lahdessa. Kuva: Lahden kaupunki

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee lokakuun 16. päivänä ehdotusta katujen talvikunnossapidon laatuvaatimusten muuttamisesta. Ehdotuksen mukaiset vaikuttaisivat yleisesti lumien auraukseen Lahden alueella.

Lumenauraus aloitetaan myöhemmin

Ehdotuksessa esitetään, että lumenauraukseen ryhdyttäisiin vasta, kun lunta on kertynyt kaduille riittävästi. Keskusväylillä auraukset aloitettaisiin vasta, kun lunta on satanut yli kolme senttimetriä, ja tonttikaduilla kynnys olisi viisi senttimetriä. Talven aikana syntyy polanteita eli tiivistyneitä lumikerroksia joita tasattaisiin vain, jos ne ovat yleisesti urautuneet tai epätasaiset.

Kemiallista liukkaudentorjuntaa, joka on ollut yleistä vähennettäisiin ja sen sijaan kadut hiekoitettaisiin.

Muutokset voivat kaventaa ajoväyliä

Talvikunnossapidon heikentäminen tulee vaikuttamaan Lahden kaupunkilaisten arkeen. Koska aurauskalusto lähtee liikkeelle aiempaa myöhemmin, toimenpideajat venyvät ja lumisten talvien aikana kadut voivat olla kaventuneita.

Lumenajon vähentäminen voi myös kaventaa ajoratoja ja vähentää pysäköintipaikkoja. Näistä haasteista huolimatta pitäisi myös varmistaa joukkoliikenteen turvaaminen, jotta julkinen liikenne toimisi mahdollisimman häiriöttömästi.

Säästöjä talvikunnossapidosta

Muutoksilla haetaan myös tarkoituksellisesti taloudellisia säästöjä. Arvioiden mukaan talvikunnossapidon laatuvaatimusten madaltaminen voi tuoda kaupungille jopa miljoonan euron säästöt.

Ehdotuksesta on keskusteltu kaikkien kunnossapidon urakoitsijoiden kanssa, ja lautakunnan tekemät päätökset aiotaan ottaa käyttöön heti talvikaudelle 2024–2025. Muutokset koskevat kaikkia Lahden kaupungin urakka-alueita.

Kaupunkiympäristölautakunnan kokouksen 16.10. esityslista

Lahden uutiset -Karri Sakara

Kaupunkiympäristölautakunnan kokouksen 16.10. esityslista

Lahden uutiset -Karri Sakara

Translate »
RSS
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
URL has been copied successfully!