Hollolan keskustakortteleiden suunnittelu etenee vauhdilla

Uusi suunnitteilla oleva Hollolatalon hahmotuskuva.

Hollolan keskuskorttelien kehitystyö etenee merkittävin askelin. Hollola-talon suunnittelun ehdotusvaihe on saatu päätökseen, ja syksyn aikana siirrytään yleissuunnitelman laatimiseen. Rakennuslupaprosessin on tarkoitus käynnistyä vuoden 2024 aikana, ja investointipäätöstä tavoitellaan keväällä 2025. Mikäli kaikki etenee suunnitellusti, rakennustyöt voisivat alkaa kesällä 2025.

Uusi maamerkki Hollolan keskustaan

Hollola-talo on suunniteltu merkittäväksi julkiseksi rakennukseksi, joka täydentää Hollolan keskuskortteleiden kokonaisuutta. Salpakankaalle nouseva hybridirakennus yhdistää liiketilat ja julkiset palvelut, kuten kirjaston, kätevästi yhteen. Hollola-talosta on tulossa monipuolinen rakennus, joka tarjoaa kuntalaisille erilaisia palveluita ja asumismahdollisuuksia saman katon alla. Rakennuksen korkein osa, kymmenkerroksinen torni, tulee toimimaan keskustan uutena maamerkkinä.

Kuntalaisten yhteinen olohuone

Hollola-talon tilojen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota muunneltavuuteen ja monipuoliseen käyttöön. Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen sijoittuva 300-paikkainen monitoimisali ja ravintolat tuovat mukavuutta arkeen ja tarjoavat tiloja erilaisille tapahtumille. Asiakaslähtöinen suunnittelu ja tilojen joustavuus mahdollistavat niiden käytön moniin eri tarkoituksiin.

Hollolan torille suunnitellaan suojaa sähköpyörille.

Palveluita porrastetusti

Kunnan palvelut on suunniteltu sijoitettavaksi rakennuksen toiseen kerrokseen, kun taas toimistotilat sijaitsevat kolmannessa ja neljännessä kerroksessa. Selkeä opastus ja helppo saavutettavuus tekevät tiloissa liikkumisesta vaivatonta.

– Tilat on suunniteltu niin, että ne pystyvät mukautumaan tulevaisuuden muuttuviin tarpeisiin, kertoo Laura Vara, joka vastaa Hollola-talon arkkitehtisuunnittelusta MUUAN-suunnittelutoimistossa.

Rakennuksen ylemmissä kerroksissa sijaitsevat asunnot tarjoavat asukkaille upeat maisemat ympäröivään luontoon. Ylimmän kerroksen maisemakokoustilat tulevat olemaan sekä kunnan työntekijöiden että kuntalaisten käytössä.

Keskustan yleisilmettä kohennetaan

Samanaikaisesti kun Hollola-talon suunnittelu etenee, keskuskortteleiden katujen ja vesihuollon suunnittelu on myös käynnissä. WSP Finland Oy vastaa näistä suunnitelmista, ja erityistä huomiota kiinnitetään Keskuskadun ilmeen parantamiseen. Myös nykyisten parkkipaikkojen käyttö ja kaavoituksen asettamat vaatimukset otetaan huomioon, jotta alueen yleisilme paranee kokonaisuudessaan.

Keskuskorttelien ja Hollola-talon rakentamiseen liittyvät sopimukset ja päätöksenteko etenevät yhteistyössä Hollolan kunnan ja WasaGroupin kanssa.

Hollolan torin yleisilmettä uusitaan.
Hollolan torin yleisilmettä uusitaan.

Sujuvan arjen kortteli

Hollola-talon ja katujen suunnittelun lisäksi WasaGroup käy neuvotteluja useiden sidosryhmien kanssa, tavoitteenaan sujuvan arjen korttelin toteuttaminen. Tämä kortteli sisältää noin 6 000 kerrosneliömetriä, ja se tarjoaa tiloja asumiseen, majoittumiseen, toimitiloihin sekä liiketoimintaan.

– Kehityssuunnitelmassa huomioidaan, että korttelin rakentaminen voi tapahtua vaiheittain. Tämä on tärkeää nykyisessä asuntomarkkinaympäristössä, jossa rakentaminen on ollut hidasta, kertoo WasaGroupin hankekehityspäällikkö Juha Rajamäki.

Erityisen asumisen kortteliin on suunnitteilla noin 50 esteetöntä asuntoa ikäihmisille. Korttelin sijainti on ihanteellinen, sillä keskustan palvelut ovat helposti saavutettavissa.

Torille uusia tuulia

Myös torialueen uudistus etenee, ja kesällä toteutetun kyselyn tulokset julkaistaan kunnan verkkosivuilla. Suunnitelmissa on muun muassa kausivihreän käyttö, sähköpyörävarasto ja esiintymislava. Torin vieressä sijaitseva toimintapuisto säilytetään ennallaan, ja torialueelle rakennetaan asuintalo, joka tuo keskustaan noin 200 uutta asukasta. Uudet asukkaat elävöittävät aluetta ja lisäävät keskustan palveluiden käyttöä.

Keskustaan muuttaville asukkaille on tarjolla monipuolisia palveluja, kuten kävelyetäisyydellä sijaitseva uimahalli, kuntosali, terveyspalvelut ja kirjasto. Viihtyisä torialue vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä ja tarjoaa tilaisuuksia tapahtumien järjestämiseen.

Lahden uutiset – Karri Sakara

Etusivulle

Translate »
RSS
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
URL has been copied successfully!