Alaikäisten kosto kiusaajille puhuttaa Lahdessa – poliisi tutkii tapausta

Lahden poliisi ja nuorisotyöntekijä partioivat LAhden keskustassa.

Lahdessa on noussut esiin huolestuttava ilmiö, jossa alaikäiset ovat ryhtyneet kostotoimiin kiusaajiaan vastaan. Poliisi tutkii parhaillaan nöyryyttävää pahoinpitelyä, jota seurasi joukko nuoria. Tilanne kuvattiin ja levisi sosiaalisessa mediassa, ja tapaus on herättänyt laajaa huomiota.

Kostotoimet leviävät sosiaalisessa mediassa

Hämeen poliisi on kertonut tiedotteessaan, että useat alaikäiset ovat syksyn aikana osallistuneet väkivaltaisiin ja nöyryyttäviin kostotoimiin kiusaajiaan kohtaan. Pahoinpitely, jota tutkitaan rikoksena, tapahtui nuorisojoukon ympäröimänä, ja tilanne tallennettiin videolle. Tämä video on sittemmin levinnyt laajalle sosiaalisessa mediassa.

Poliisi tutkii tapahtumaa pahoinpitelynä, lievänä pahoinpitelynä, laittomana uhkauksena sekä kunnianloukkauksena. Samalla tutkitaan toista tapausta, jossa sosiaalisen median kautta on luotu ryhmä, jonka jäsenet on kehotettu raportoimaan yhdestä nuoresta ja kohdistamaan tähän väkivaltaa.

Alle 15-vuotiaiden vastuullisuus rikoksissa

Poliisin mukaan kaikki tapaukseen liittyvät nuoret ovat alle 15-vuotiaita. Vaikka alle 15-vuotiaita ei voida tuomita rikoksesta, he voivat kuitenkin olla korvausvastuussa teoistaan. Poliisi muistuttaa, että väkivaltaan yllyttäminen on rikos, ja myös pelkkä osallistuminen ryhmän toimintaan voi täyttää vainoamisen kriteerit. Lisäksi ne, jotka kuvaavat ja levittävät väkivaltamateriaalia, voivat syyllistyä yksityisyyden loukkaamiseen ja kunnianloukkausrikokseen.

Sivustakatsojatkin voivat syyllistyä rikokseen

Hämeen poliisin ennaltaehkäisevän toiminnan yksiköstä ylikonstaapeli Tuomas Puukko painottaa, että sivustakatsojat ja väkivaltatilanteiden kuvaajat voivat myös syyllistyä rikokseen.

– Kuvaamalla väkivaltaa ja levittämällä videoita osalliset ruokkivat kiusaamista ja väkivaltaa, Puukko sanoo.

Monet tapauksiin osallistuneista nuorista ovat kertoneet olleensa mukana ilman tarkkaa tietoa tapahtumien taustoista. Ylikonstaapeli Puukon mukaan tämä osoittaa ilmiön saaneen uusia piirteitä, joissa osa nuorista voi toimia tietämättään vahingollisesti.

Koulu ja poliisi toimivat yhteistyössä

Kouluissa tapahtuvat kiusaamistapaukset kuuluvat ensisijaisesti koulun ratkaistaviksi, mutta mikäli kiusaaminen täyttää rikoksen tunnusmerkit, poliisi ryhtyy tutkimaan tapausta. Esimerkiksi henkinen ja fyysinen väkivalta, uhkailu ja toisen omaisuuden tuhoaminen ovat rikoslain alaisia tekoja.

Poliisi seuraa aktiivisesti sosiaalista mediaa ja pystyy paljastamaan siellä tapahtuvia rikoksia. Hämeen poliisi muistuttaa vanhempia siitä, kuinka tärkeää on seurata lasten sosiaalisen median käyttöä. Väkivallan katsominen ja sen hyväksyminen verkossa voivat osaltaan lisätä väkivallan normalisoitumista nuorten arjessa.

Vastuullisuus netissä korostuu

Poliisin viesti on selkeä: somessa jaettu väkivalta ei ole vain viihdettä. Nuorten tulee ymmärtää vastuunsa niin väkivallan katsojina kuin sen jakajina. Väkivallan kuvaaminen, sen levittäminen ja yllyttäminen väkivaltaan voivat kaikki johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin, ja tekojen vakavuus voi yllättää.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkimista ja pyrkii estämään vastaavanlaisten ilmiöiden leviämisen.

Lahden uutiset – Karri Sakara

 

Translate »
RSS
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
URL has been copied successfully!