Lahden kaupunginhallituksen kokous 2.9.2024: Rahoitus, yhteistyö ja julkiset hankinnat esillä

Kuvassa: Lahden Kaupungintalo Kuvaaja / lähde: Wikipedia,

Lahden kaupunginhallituksen kokous 2.9.2024: Rahoitus, yhteistyö ja julkiset hankinnat esillä

Lahden kaupunginhallituksen syyskuun alun kokouksessa käsiteltiin useita tärkeitä aiheita, joista merkittävimpiä olivat projektien rahoitus, yhteistyö hyvinvointialueen kanssa sekä kaupungin lausunto julkisten hankintojen kehittämistyöstä. Kokouksessa kuultiin asiantuntijaesityksiä ja tehtiin päätöksiä, jotka vaikuttavat kaupungin toimintaan ja sen asukkaiden hyvinvointiin.

Projektien rahoitus ja yhteistyö hyvinvointialueen kanssa

Kokouksessa esiteltiin ulkopuolisen rahoituksen turvin toteutettavia projekteja. Nämä projektit saavat keskimäärin lähes 80 % rahoituksestaan ulkopuolisilta tahoilta, mikä mahdollistaa kaupungille laajemmat kehityshankkeet. Suurin osa näistä hankkeista keskittyy työllisyyden edistämiseen ja ympäristöhankkeisiin, erityisesti elinvoiman palvelualueella. Myös perusopetus ja varhaiskasvatus ovat merkittäviä kohteita ulkopuolisen rahoituksen hyödyntämisessä. Lisäksi rahoitusta on suunnattu lukiokoulutukseen, nuorison hyvinvoinnin tukemiseen sekä liikkumisen edistämiseen.

Yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa käsiteltiin myös laajasti. Kaupunginhallitus sai asiantuntijaesityksen yhteistyöstä, joka sisältää muun muassa vuosittaiset neuvottelut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteista, toimenpiteistä ja yhteistyöstä. Yhdyspintaneuvottelukunta sekä vanhus- ja vammaisneuvostot ja nuorisovaltuustot ovat aktiivisia toimijoita tässä yhteistyössä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi on lisäksi sovittu maakunnallisista painopisteistä, joita kaupunki yhdessä muiden toimijoiden kanssa toteuttaa.

Lausunto julkisten hankintojen kehittämisestä

Kaupunginhallitus päätti antaa lausunnon valtiovarainministeriölle julkisten hankintojen kehittämistyöstä. Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa on esitetty lukuisia tavoitteita julkisten hankintojen parantamiseksi, kuten tietojohtamisen ja avoimuuden lisääminen sekä ostolaskutietojen julkaiseminen.

Lausunnossa kaupunginhallitus toi esiin kannattavansa muistiossa esitettyjä tavoitteita, mutta korosti samalla, että niiden toteuttaminen lisää hankintayksiköiden velvoitteita ja kustannuksia. Erityisesti avoimuuteen liittyvät kysymykset herättivät huolta mahdollisesta tarjoajien haitallisesta yhteistyöstä, mikä voi heikentää kilpailua markkinoilla. Kaupunginhallitus painotti, että tavoitteiden ja toimien vaikutuksia tulee seurata ja arvioida tarkasti, jotta niiden hyödyt voidaan varmistaa.

Muut päätökset

Kokouksessa kaupunginhallitus päätti peruuttaa aiemman päätösehdotuksensa asemakaavan muutoksesta koskien Aleksanterinkatu 12 (Keskustalo) aluetta Keski-Lahdessa. Syynä oli asiassa havaittu muotovirhe, minkä vuoksi asia palautettiin takaisin kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn.

Päätökset tehtiin esityslistan mukaisesti, ja alla on kooste kokouksen keskeisistä asioista.

Lahden kaupunginhallituksen kokous 2.9.2024: Kooste esityslistasta

Kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan seuraavat asiat:

  1. Projektien rahoitus: Ulkopuolinen rahoitus kattaa keskimäärin lähes 80 % hankkeista, painopiste työllisyyden edistämisessä ja ympäristöhankkeissa.
  2. Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa: Vuosittaiset neuvottelut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, yhdyspintaneuvottelukunnan rooli.
  3. Lausunto julkisista hankinnoista: Kannatettavat tavoitteet, mutta velvoitteiden ja kustannusten lisääntyminen sekä avoimuuden riskit huolenaiheena.
  4. Asemakaavan muutosehdotus: Aleksanterinkatu 12 muotovirheen vuoksi asia palautettiin kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn.

TÄSSÄ LINKKI kokouksen esityslistaan.

Lahden uutiset – Karri Sakara

Translate »
RSS
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
URL has been copied successfully!