Lahden uimarantojen vesi on lämmintä ja hyvälaatuista – Ankkurin rantapuiston ja Mukkulan kartanonpuiston uimarannoilla vähäisiä määriä sinilevää

Mukkulan Uimaranta. Kuva: Lahden Kaupunki

Lahden uimarantojen uimavedet ovat tällä hetkellä erinomaista laatua, vaikka sinilevää on jo havaittu joillakin rannoilla. Ankkurin rantapuiston ja Mukkulan kartanonpuiston rannoilla sinilevää on esiintynyt vähäisiä määriä. Uimarannoilla on tärkeää noudattaa annettuja sääntöjä.

Uimavesien tarkastukset ja lämpötilat

Lahden kaupungin uimarantojen tarkastukset suoritettiin ja uimavesinäytteet kerättiin 25. kesäkuuta kaikilta virallisilta uimarannoilta. Tulokset osoittivat, että kaikkien virallisten uimarantojen vesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli hyvä. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat 20,5 ja 22,1 asteen välillä.

Vaikka näytteenottokierroksella ei havaittu sinilevää, 27. kesäkuuta tehdyssä erillisessä tarkastuksessa havaittiin vähäisiä määriä sinilevää Ankkurin rantapuiston ja Mukkulan kartanonpuiston rannoilla. Näille rannoille on laitettu ilmoitustauluille tiedotteet sinilevähavainnoista. Uimavesien näytetulokset löytyvät niin uimarantojen ilmoitustauluilta kuin Lahden kaupungin verkkosivuiltakin.

Seuraava näytteenottokierros on 16. heinäkuuta, jolloin näytteet otetaan kaikilta virallisilta uimarannoilta. Tarkemmat tiedot uimarannoista ja niiden sijainnista löytyvät Lahden kaupungin verkkosivuilta.

Tarkkaile sinilevän määrää

Sinilevän määrä voi vaihdella sääolosuhteiden mukaan ja sen runsaus näkyy usein vihreinä lauttamaisina esiintyminä tai vihreäksi värjäytyneenä vetenä. Vähäinen sinilevä ei yleensä aiheuta oireita uimareilla, mutta suihkussa käyminen uimisen jälkeen on suositeltavaa. Runsas sinilevä voi kuitenkin aiheuttaa ihon punoitusta, kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä altistumisesta.

Mytäjäisten uimaranta. Kuva: Lahden kaupunki.

Noudata uimarantojen sääntöjä

Uimarantojen sääntöjen noudattaminen on tärkeää kaikkien viihtyvyyden ja turvallisuuden kannalta:

  • Lemmikkieläinten tuominen yleisille uimarannoille on kielletty.
  • Leiriytyminen, kalastaminen ja telttailu eivät ole sallittuja uimarannoilla.
  • Lintujen ruokinta uimarannoilla ei ole sallittua.
  • Rantojen puhtauden ja viihtyvyyden varmistamiseksi roskia ei tule jättää maahan.

Jos huomaat uimarannan kunnossapitoon liittyviä epäkohtia, voit olla yhteydessä rannan ylläpitäjään, jonka yhteystiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta. Lahden kaupungin uimarantojen vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä Lahden ympäristöterveyteen.

Lisätietoja sinilevätilanteesta ja uimarannoista löytyy Lahden kaupungin verkkosivuilta.

Lahden uutiset – Karri Sakara

Etusivulle

Translate »
RSS
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
URL has been copied successfully!