{

Hollolan Kouluihin ja päiväkoteihin vaihdetaan tänä vuonna noin 3 500 LED-valaisinta.

Herralan koulu. Kuva: Hollolan kunta.

Tänä vuonna suunnitellaan toteuttavaksi mittava energiatehokkuushanke kouluissa ja päiväkodeissa. Kouluihin, kuten Herralan, Pyhäniemen, Salpakankaan kouluihin, sekä päiväkoteihin kuten Soramäen, Pyhäniemen, Herralan ja Kalliolan, asennetaan yhteensä noin 3 500 LED-valaisinta. Lisäksi ilmanvaihtojärjestelmiin asennetaan yhteensä 18 EC-puhallinta. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 162 000 euroa, ja arvioidaan että se säästää noin 561 MWh energiaa vuodessa. Sijoituksen odotetaan maksavan itsensä takaisin noin kolmessa vuodessa. Tähän hankkeeseen on myös saatu energiatukipäätös, jonka arvo on noin 30 000 euroa.

Kunnassa on myös suunnitteilla laajamittainen LED-valaistuksen vaihtohanke. Tänä vuonna noin 3 500 LED-valaisinta vaihdetaan kouluihin, kuten Herralan, Hämeenkosken, Salpakankaan, Kankaan, Kalliolan ja Heinsuon kouluihin, sekä Pyhäniemen päiväkotiin. Tämän toimenpiteen odotetaan säästävän noin 240 MWh energiaa vuodessa. Hankkeen kustannusarvio on noin 400 000 euroa, ja takaisinmaksuaika arvioidaan noin viideksi vuodeksi.

Lisäksi pääkirjastoon suunnitellaan VILP-laitoksen (vesi-ilmalämpö) asentamista hybridilämmitykseen ja jäähdytykseen, jonka kustannusarvio on noin 200 000 euroa.

Kuluvan vuoden aikana kaikissa kunnan kohteissa otetaan käyttöön sääennusteiden ja pörssisähkön hyödyntäminen energiatehokkuuden parantamiseksi.

Lahden uutiset – Karri Sakara

Translate »
RSS
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram