{

Päih­teis­tä kes­kus­tel­laan pe­rus­kou­lu­lais­ten kans­sa tee­ma­tun­nil­la ja Päih­de­put­ki-ta­pah­tu­mas­sa

Kouluissa käytetään salaa sähkötupakoita.

Koululuokissa on havaittu salaa käytettävän sähkötupakkaa jopa oppituntien aikana. Tämä piilotettu tupakointi aiheuttaa lisähaasteita opettajille ja kuormittaa entisestään jo valmiiksi kiireisiä kouluterveydenhuollon ammattilaisia.

Vuonna 2024 järjestetään “Päihteet puheeksi” -tapahtuma, joka kestää 18.3.–28.3. Tapahtuman pääpaino on keskusteluissa nuorten kanssa nikotiinituotteiden, digipelaamisen, alkoholin ja huumeiden käytöstä. Rasteilla oppilaat kiertävät keskustelemassa näistä aiheista keskenään. Tapahtumaan osallistuu noin 750 viidennen luokan oppilasta Lahden peruskouluista.

– “Päihteet puheeksi” järjestetään ensimmäistä kertaa jo 5. luokkalaisille, koska monet tapahtuman teemoista ovat näkyneet yhä nuorempien kohdalla koulussa ja vapaa-ajalla, kertoo Daniel Suopelto, nuorisopalveluiden ehkäisevän päihdetyön palveluohjaaja. – Aiemmin tapahtuma on suunnattu 6. luokkalaisille.

Nuorten houkuttelemiseksi erityisesti nikotiinituotteiden käyttöön suunnitellaan erilaisia välineitä ja markkinointikeinoja. Marja Mikola, ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori, kertoo, että markkinointi on tehokasta, ja uusille nuorille käyttäjille suunnatut vape-laitteet houkuttelevat värikkäällä ja leikkisällä ulkoasullaan sekä makeilla tuoksuillaan. Laitteet voivat muistuttaa esimerkiksi sarjakuvahahmoja tai makeisia. – Myös nikotiinipussit on suunniteltu houkutteleviksi, niiden makuvalikoima on kuin suoraan karkkihyllyltä, Mikola lisää.

– Erityisesti vape- ja nikotiinipussikaupoissa sekä myyjät että ostajat ovat tavallisesti nuoria. Kauppaa käydään siellä, missä nuoret viettävät aikaa, myös sosiaalisessa mediassa, kuten TikTokissa ja Instagramissa, kuvailee Valtteri Tikka, nuorisopalveluiden jengityön hankekoordinaattori.

– Kaupankäyntiin liittyy myös huumekauppaan liittyviä aiheita, kuten väkivaltaisia velanperintöjä ja ryöstöjä. Valitettavasti monet osallistujat ovat alaikäisiä, Tikka jatkaa.

Kouluterveyskyselyn 2023 tulosten mukaan lahtelaisten nuorten tupakkatuotteiden ja vape-laitteiden käyttö on kasvanut verrattuna kahteen vuoteen aiemmin. 4.–5.-luokkalaisista: – 5,3 % on kokeillut vähintään kerran jotakin tupakkatuotetta tai sähkösavuketta (3 % v. 2021). – 4,8 % on kokeillut sähkösavuketta vähintään kerran (1,3 % v. 2021).

8.–9.-luokkalaisista: – 9,3 % käyttää päivittäin jotakin tupakkatuotetta tai sähkösavuketta (5,8 % v. 2021). – 7 % käyttää päivittäin vapea (1,5 % v. 2021). – Nikotiinipusseja silloin tällöin tai päivittäin käyttäviä on 4,7 %. Vuonna 2021 näitä ei ollut markkinoilla.

Vape ja nikotiinipussit ovat osa 4.–9.-luokkalaisten opetusta viikolla, joka alkaa 18.3. Oppitunneilla käsitellään näiden tuotteiden haittoja, mutta myös ryhmäpaineen ja asenteiden merkitystä päihteiden käytössä. Oppitunnilla katsotaan myös video nuorten tekemänä, jossa pohditaan päihteiden käyttöä nuorten keskuudessa. – Aihe on tärkeä kouluissa, koska viime aikoina vape-keskustelu on ollut voimakasta sekä valtakunnallisesti että paikallisesti, toteaa Matti Saarela, perusopetuksen palvelupäällikkö.

Koulualueella tupakkatuotteiden käyttö on kiellettyä lain mukaan, ja sisätiloissa vape-laitteiden käyttö aiheuttaa paloturvallisuusriskin.

“Päihteet puheeksi” -tapahtuma ja vape- ja nikotiinipussi-kampanja toteutetaan yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa, kuten Lahden kaupungin nuorisopalveluiden, perusopetuksen, kumppanuuspöytien ja ehkäisevän päihdetyön kanssa. Mukana ovat myös Walkers Lahti, Päijät-Hämeen hyvinvointialueen opiskeluhuolto, kokemusasiantuntijat, Pete Lahti -verkosto ja Koulutuskeskus Salpauksen kasvatus- ja ohjausalan opiskelijat.

Sähkötupakoita on monenlaisia. Lapsia houkutellaan "leikkimäisillä" ulkoasuilla.

Mikä sähkötupakka on?

  • Sähkösavuke on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi.
  • Voivat olla ulkonäöltään hyvin erilaisia, mutta ne kaikki toimivat samalla periaatteella.
  • Ei sisällä tupakkaa eikä sen käytössä tapahdu palamisreaktiota, kuten savukkeiden poltossa.
  • Perusaineita eli niin kutsuttuja pohjanesteitä ovat kasviglyseroli ja propyleeniglykoli.
  • Nesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. EU-maissa myytävissä sähkösavukenesteissä nikotiinia saa olla enintään 20 mg/ml.
  • Sähkötupakkaa on helppo tilata myös ulkomaalaisista verkkokaupoista.

Lähde: THL

Lisätietoja

Lahden kaupunki 

Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Marja Mikola
p. 044 482 6378, marja.mikola@lahti.fi

Nuorisopalveluiden jalkautuvan ehkäisevän päihdetyön palveluohjaajat
Daniel Suopelto, p. 044 018 7333, daniel.suopelto@lahti.fi
Veera Widgren, p. 044 416 4995, veera.widgren@lahti.fi

Nuorisopalveluiden jengityön hankekoordinaattori Valtteri Tikka
p. 044 483 1837 valtteri.tikka@lahti.fi

Aluekoordinaattori Liisa Kumpulainen
p.044 482 0818, liisa.kumpulainen@lahti.fi

Perusopetuksen palvelupäälliköt
Kirsikka Saresma, p.044 482 6409, kirsikka.saresma@lahti.fi
Matti Saarela, p.044 416 3336, matti.saarela@lahti.fi

Lahden uutiset – Karri Sakara

Translate »
RSS
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram