{

Jyrängön rautatiesillan korjaus alkaa Heinolassa

Heinolan Jyrängön rautatiesilta. Kuva: Visit Heinola.

Heinolassa sijaitsevan Jyrängön rautatiesillan peruskorjaus on alkamassa, ja sen odotetaan valmistuvan marraskuuhun 2024 mennessä. Työn tilaajana toimii Väylävirasto.

Heinolan, tai Jyrängön, rautatiesilta kokee perusteellisen kunnostuksen vuoden 2024 aikana. Projektin kustannusarvio on noin kaksi miljoonaa euroa, ja työn arvioidaan valmistuvan marraskuun loppuun mennessä.

Projektipäällikkö Tommi Kämppi Väylävirastosta kertoo, että urakkasopimus on allekirjoitettu ja työt ovat alkamassa. Peruskorjaukseen sisältyy muun muassa sillan maalaus, teräsrakenteiden korjauksia ja kivirakenteiden saumojen kunnostuksia. Mahdollinen meluhaitta on otettu huomioon.

Peruskorjauksen suunnitteluvaiheessa on tehty yhteistyötä Heinolan kaupungin edustajien kanssa, erityisesti värisävyjen suhteen. Myös Museovirasto on tiedotettu hankkeesta, sillä silta on valittu museosillaksi. Kunnioittaen siltaa kohtaan tehdään peruskorjaus.

Heinolan rautatiesilta, myös Jyrängön rautatiesilta, valmistui vuonna 1932 osana Lahti–Heinola-rataa. Alun perin Suomen pisimpänä rautatiesiltana tunnettu silta on nykyään toisella sijalla, kun Lahden oikoradalla sijaitseva Kytömaan rautatieristeyssilta on pisimmillään 556,7 metriä. Jyrängön rautatiesiltaa alettiin rakentaa vasta kesällä 1930 erimielisyyksien ja rakennusluvan viivästyttyä. Sillan metalliosat valmisti Kone ja Silta Oy, ne koottiin Jyrängön päässä ja asennettiin paikoilleen miesvoimin. Ennen lopullista asennusta virran yli rakennettiin väliaikainen puukehikko, jolle metalliosat asetettiin. lopuksi silta maalattiin punaiseksi, säilyttäen värinsä vuosikymmeniä.

Lahden uutiset – Karri Sakara

Translate »
RSS
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram