{

Lahden satamasta kerättiin torstaina satoja kuolleita lokkeja – kaupunki kehottaa ravintoloitsijoita huolehtimaan hygieniasta

Lintuinfluenssa leviää sataman lokeissa.

Lahden satamasta kerättiin torstaina joitakin satoja kuolleita lokkeja, kertoo Destian keskustan urakka-alueen katutyön johtaja Harri Nieminen. Kaupungin puhtaanapitotiimi kävi torstaina veneellä sataman aallonmurtajalla keräämässä kuolleita lokkeja. Sataman lokkien keskuudessa leviää lintuinfluenssa.

Niemisen mukaan lokkeja löytyi sataman luodolta ja rantakiviltä. Myös vedestä löytyi todennäköisesti lokkeja. Keräystä oli tekemässä muutama Destian alihankkijoiden puhtaanapitoryhmään kuuluva henkilö.

Lintuinfluenssan tartuntariski ihmisiin on aiheuttanut huolta kaupunkilaisissa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Elias Dahlsten kertoo, että lintuinfluenssan tarttuminen vaatii läheisen kontaktin sairaaseen lintuun tai sen eritteisiin.

– Käytännössä tartuntareitti voi olla sellainen, että kosket lintuun ja sen jälkeen suuhun tai limakalvoille.

Dahlsten kuitenkin muistuttaa, ettei lintuinfluenssa ole ainoa mahdollinen lokista tai muista luonnonlinnuista tarttuva tauti.

– Linnusta voi saada esimerkiksi salmonellan, jos toimii edellä mainitulla tavalla.

Tartunnat saadaan Dahlstenin mukaan ennaltaehkäistyä hyvin tavanomaista käsihygieniaa noudattamalla. Lisäksi hengityssuojaimen käyttö on tarpeen kuolleita tai sairaita lintuja käsiteltäessä. Sairastuneisiin lintuihin tai niiden eritteisiin ei pidä mennä koskemaan suojautumatta.

Lintuinfluenssan leviäminen on herättänyt kysymyksiä satamassa uimisen turvallisuudesta. Satamassa järjestetään esimerkiksi elokuussa Ironman-kilpailu, jossa osallistujat uivat satama-alueella.

Dahlsten kertoo, että asia on viranomaisten tiedossa ja pohdinnassa. Asiaa pohditaan paikallisella tasolla.

– Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tartuntatautipuoli pohtivat, edellyttääkö se joitakin suosituksia tai toimenpiteitä ja millainen riski se on.

Lähde: ESS ja IS

Translate »
RSS
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram